Svininfluensan

Jag själv är väldigt skraj för allt som har med sjukdommar och göra, så just svininfluensan är för mig hemskt. De flesta runt mig tycker jag överdriver om sjukdommar och säger att jag är hyprokondrike. Ta mamma och syrran som exempel. Det som är lustigt är att både mamma och syrran har ångrat sig och sagt att jag ska ta vacinet. Jag kanske ha rätt om att man ska vara orolig för detta. Eller?!
Kollade på familjeliv där Sören Andersson, en överläkare vid Smittskyddsinstitutet, svarar på frågor om svininfluensan.
Här kommer några utav alla frågor och svar:

Om man som mamma vaccinerar sig, är det då så att en del av skyddet går över till bebisen vid amning?
Svar: Ja, det stämmer. Om man är vaccinerad innan man blir gravid går en del skyddseffekt (så kallade antikroppar) över till fostret redan där. Även vaccination under graviditet ger liknande effekt. Detta förstärks sedan om man ammar. Det är ett av flera skäl till att amma minst ett halvår om man kan.

Ska man ta vaccinet eller inte som gravid? Vilka är riskerna för mig och barnet om jag väljer att ta det samt om jag inte tar det?
Svar: Informationen kan variera lite på grund av att alla detaljer ännu inte är kända. Men klart är att man har en ökad risk att insjukna i influensa och få ett allvarligare förlopp om man är gravid. Det är ett viktigt skäl till att vaccinera sig. Det finns idag inga uppgifter som talar för någon risk för fostret vid vaccination, men vi förväntar oss ytterligare information om detta när vi närmar oss leverans av vaccinet.

Om man vaccinerar sig - vilka följder kan det ge? Kan man bli sjuk av vaccinet? Kan man få andra biverkningar?
Svar: De vanligaste biverkningarna med alla vacciner är lite svullnad och ont runt injektionsstället. Ibland kan man få en mer generell påverkan på kroppen som kan likna ett milt influensainsjuknande, men som går över på ett dygn. Influensavaccinerna är generellt säkra och vi förväntar oss inget annat när det gäller det nya vaccinet heller.

Det stod på löpsedlarna igår att man kan bli förlamad av vaccinet - stämmer det?
Svar: I samband med ett så kallat svininfluensautbrott i USA 1976 tillverkades ett nytt vaccin som i en del fall ledde till en övergående förlamningssjukdom (Guillain-Barrés syndrom). Det vaccinet var dock tillverkat och sammansatt på ett helt annat sätt än det vi ska få nu, så man kan egentligen inte göra några jämförelser. Det nya vaccinet är betydligt renare och bättre. Viruset som orsakade utbrottet 1976 var också ett "riktigt" svininfluensavirus, till skillnad från det nu aktuella som är ett humant virus med inslag av virusstammar från fågel och gris.

Vilka är influensasymptomen man ska vara uppmärksam på?
Svar: De vanliga symptomen är bland annat hosta, halsont, feber, muskelvärk, huvudvärk, trötthet, allmän sjukdomskänsla och i en del fall även magbesvär. Om man inte blir bättre efter ca 5-7 dagar, eller till och med blir sämre så bör man kontakta sjukvård. Det är speciellt viktigt att man är observant på tilltagande hosta, andnöd (svårt att få tillräckligt med luft) eller får påverkat allmäntillstånd.

Hur små barn kan vaccineras?
Svar: Det är inte helt klart ännu, men i de förberedande rapporter som finns tillgängliga talas om barn från och med sex månaders ålder. Men detta kommer att klargöras framöver när vaccinet blir tillgängligt.

Vad är det som smittar mest? Ska man vara hemma från jobbet om man bara har lite ont i halsen?
Svar: Mest effektiv smittväg är hosta. Det kan i många fall vara svårt att avgöra om man har en vanlig förkylning eller början till den nya influensan. Man får vara så liberal som det går med att vara hemma, eller hålla sig undan, då minskar man ju sjukligheten i samhället generellt också. Men alla inser ju att det är många hänsyn att ta (ekonomi, arbete osv).

Hur ska man göra för att skydda sig och barnen?
Svar: Vaccinera sig är det enklaste och säkraste sättet. Vara noga med handhygien och undvika så gott det går att träffa personer som har luftvägsinfektioner. Vill man gå lite längre för att förebygga infektioner så kan man dra ned på resande och undvika folksamlingar t ex, men samtidigt bör man försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Det är trots allt inte Spanska sjukan eller Digerdöden vi står inför som det sett ut hittills.

Hur vet man om det blir ett allvarligt förlopp, hur fort ändras symtomen till allvarligare skede? Går det på timmar?
Svar: Det kan gå rätt fort, på några timmar i bland. Vid snabb försämring och kraftig påverkan på allmäntillstånd, andning, feber etc, bör man inte vänta med att kontakta sjukvård.

Hur stor risk är det att man dör som gravid till följd av komplikationer - att få en komplikation som exempelvis lunginflammation är ju inte detsamma som att dö?
Svar: Risken att dö är oerhört låg. I de fall som rapporterats från USA så hade en majoritet av dem som avlidit inte sökt sjukvård i tid, det vill säga inte fått tillgång till antiviral medicin inom de 48 timmar som krävs för att det ska vara effektivt. Du har helt rätt i att det är betydligt vanligare med allvarliga fall som överlever och blir friska. Kort sagt, vänta inte för länge med att söka sjukvård!

När vet man att vaccinet finns tillgängligt på vårdcentralen? Och när de börjar ge det?
Svar: Så fort vaccinet kommit kommer information att ges i respektive län om hur, var och när man kan få det. Det är Smittskyddsenheterna som koordinerar detta. Jag gissar att man knappast kan undgå att via vanliga media få tillgång till denna information!

Vad kommer vaccinet att kosta?
Svar: Finansieringen av vaccinet är inte klar ännu, men det mesta talar för att det blir kostnadsfritt för dem som får vaccinet. Vem som sedan ska stå för notan diskuteras.

Vad tycker ni läsare om detta. Är det bara överdrivet eller ska man akta sig och vacinera sig?

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Johanna

jag förstår om du är rädd, jag själv är livrädd för detta! Inte för min egna del men för Leos del,kan inte ens tänka tanke vad som kan hända om han blir sjuk!

Postat av: mamma

Snälla gumman du behöver inte vara ett dugg orolig för svininfluensan den är inte farligare än en vanlig influensa, men eftersom man ska få vaccinet gratis är det väl klart att man ska ta det! Då slipper man förhoppningsvis ligga hemma och vara sjuk.... För det är inte vidare roligt...Eller hur? Många kramar/mamma


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback